Com ajudar a un nen amb retards en les habilitats motores i quan pot obtenir suport

La teràpia ocupacional no és només per a nens amb discapacitat, sinó que pot beneficiar una gran varietat de nens.
Lisa Dahlstrom, de 42 anys, està preocupada perquè el seu fill de 3 anys, Levi, ingressarà a preescolar aquesta tardor. Té poc interès en prendre un llapis o crayón, i quan ho fa, encara el sosté amb el puny d’un nen petit. Li costa traçar línies i usar tisores. Té problemes per posar-se i treure’s les samarretes i no mostra cap desig de començar a aprendre a anar a el bany.

“No li estava anant bé amb aquestes habilitats quan era a la guarderia abans de la pandèmia, i ara, estant a casa durant mesos, realment s’ha quedat més enrere”, va dir Dahlstrom, patòleg de la parla i el llenguatge a Fairfield, Conn. “A l’escola bressol, tenia altres nens per motivar-lo i fer-ho divertit”.

Tractar d’esbrinar si el seu fill té un retard pot ser complicat fins i tot en les millors circumstàncies: un de cada quatre nens ingressa a l’escola bressol amb algun tipus de retard en la parla, la motricitat gruixuda o la motricitat fina, segons una revisió de 2019 publicada a la revista mèdica JAMA Pediatrics. Però amb el tancament d’escoles i llars d’infants durant la pandèmia, “ara veiem molts nens que han perdut no només l’aprenentatge, sinó també la coordinació i la motricitat fina”, va dir Tanya Altmann, MD, professora clínica assistent a la Universitat de Califòrnia , Los Angeles, Mattel Children’s Hospital i portaveu de l’Acadèmia Nord-americana de Pediatria. Com a resultat, alguns poden ara necessitar teràpia ocupacional, o O.T., que ajuda els nens a desenvolupar habilitats motores fines, millorar la coordinació ull-mà i realitzar tasques quotidianes com menjar, vestir-se i utilitzar tisores.

Pot ser difícil en aquest moment esbrinar si el vostre fill/a està experimentant un retard. “Anteriorment, els pares sovint utilitzaven altres nens per avaluar si els seus eren darrere, però és molt més difícil comparar-los quan la vostra família es distancia social entre els altres”, va dir Susan Cahill, doctora, directora de pràctiques basades en proves en l’Associació Americana de Teràpia Ocupacional.

Amb la pandèmia, els nens que ja han rebut O.T. també estan lluitant. Abby Cooper, de 34 anys, una mare que es queda a casa a Bergenfield, Nova Jersey, va dir que el seu fill Noah, de 6 anys, havia rebut setmanalment un empresa privada O.T. des del preescolar pel baix to muscular, el que li dificultava sostenir amb una forta adherència el llapis. Però això es va aturar a mitjans de març, quan van tancar les escoles.

“A mesura que passaven els mesos, es tornava més lent i desordenat amb el seu treball escolar i tenia més problemes, no podia mantenir-se a el dia amb les proves d’ortografia o les tasques d’escriptura durant les seves classes de Zoom”, va dir.

Encara que el seu terapeuta ocupacional li ha proporcionat fulls de treball, Noah es nega a fer-ho. “Ell dubte en fer coses que són difícils per a ell, i ho entenc”, va dir. “A el mateix temps, personalment no em sento còmode tornant a la teràpia en persona”.


Com poden ajudar els pares

La bona notícia és que els pares poden fer molt a casa mitjançant activitats senzilles basades en el joc per reforçar les bones habilitats motrius dels seus fills, va dir Marina Scott, terapeuta ocupacional pediàtrica de Old Saybrook, Conn. “En general, les expectatives acadèmiques per als nens a preescolar i la guarderia no sempre són adequats per al desenvolupament “, va explicar.

Alguns preescolars, per exemple, esperen que els nens de 4 anys siguin capaços d’escriure una frase completa, quan aquesta no és una habilitat que sol aparèixer fins als 6 o 7 anys. En lloc de centrar-se en exercicis d’escriptura o fulls de treball, Scott suggereix portar-los al pati del darrere o al pati de joc local i fer-los jugar a les barres dels parcs infantils. “Quan els nens es pengen d’aquestes, reforcen la musculatura i la cintura escapular, treballant amb els dos costats del cos, es mouen de barra en barra i milloren la força i l’adherència en les mans”, va explicar. O bé, suggereix Scott, podeu crear un curs d’obstacles al pati del darrere o a la sala d’estar. “Només fer-lo caminar per una superfície desigual o posar una cinta a terra i fer-los caminar de taló per sobre, crea la força fonamental i millora la coordinació i l’equilibri”, va dir. Tot això els facilitarà, quan tornin a l’aula.

Liatte Lasher, una professora de 30 anys d’educació primària a Stamford, Conn., va passar la major part del seu estiu fora amb les seves filles de 3 i 4 anys, Emma i Abby, treballant en la seva motricitat fina. “Aquest curs passat vaig ensenyar el segon grau i em va impactar la quantitat de estudiants que no tenien la força muscular a les mans i els dits per utilitzar tisores o llapis durant llargs períodes de temps”, va dir. “Durant l’escola online, els pares estaven preocupats perquè els seus fills quedessin al darrere en el seu aprenentatge acadèmic. Però assegurar-se d’incorporar activitats que utilitzen la motricitat fina són tan o més importants”.

Aquestes poden ser tan senzilles com una de les activitats preferides dels fills de Lasher: utilitzar tisores per tallar herba. També els va enviar a “caceres de la natura”, on recullen males herbes, fulles i flors en una gadella, per després tallar-les tant com vulguin. La jardineria és una gran activitat per fer amb el vostre fill, va afegir Rebekah Tolin, terapeuta ocupacional pediàtrica a Los Angeles. “Cavar amb una pala treballa els músculs del tronc i l’espatlla, i plantar llavors és una bona manera d’ajudar el vostre fill a desenvolupar-se i millorar la seva adherència de pinça, entre els dits i el polze”, va dir. A la llar, la cuina també pot ajudar a la motricitat fina. El fet de tirar la massa amb un passador o aplanar-la amb les mans permet al vostre fill que practiqui les dues mans juntes en coordinació, cosa que els pot ajudar a dominar habilitats com lligar cordons i tallar, va dir Tolin. El fet d’abocar els ingredients en un bol, remenar una cullera i abocar el sucre a les magdalenes i galetes ajuden a millorar la força de la mà i la coordinació mà-ulls. Lasher guarda pinces, pompons, pasta seca i joies falses a la casa per als projectes improvisats d’artesania de les seves filles, per ajudar-los a desenvolupar força en els dits.

Quan demanar ajuda

Si heu provat algunes de les activitats anteriors i creieu que el vostre fill segueix tenint problemes importants, per exemple, si te 4 anys i no pot dibuixar una persona amb dues o quatre parts del cos o fer servir tisores, programi una cita amb el vostre pediatre per discutir si necessiteu una derivació per obtenir una avaluació. (O consulteu les directrius del C.D.C. sobre fites de desenvolupament) Gairebé tots els plans d’assegurança ofereixen alguna forma d’O.T., va dir Amy Houtrow, MD, Doctora, MPH, FAAP, cap de la divisió de Medicina de Rehabilitació Pediàtrica a l’Hospital Children of Pittsburgh. Però algunes empreses només la cobreixen per motius concrets o en determinats entorns (com en un hospital o només amb proveïdors específics) i molt pocs plans ofereixen visites il·limitades. Així que el doctor Houtrow va aconsellar demanar al vostre pediatre el codi de diagnòstic que utilitzen, i després consultar amb la vostra companyia d’assegurances per assegurar-se que estigui cobert. Si es denega la vostra reclamació, truqueu sempre a la companyia d’assegurances per saber el perquè. “Alguna assegurança només necessita un diagnòstic més específic que, per exemple, un retard en el desenvolupament, que és una cosa que el vostre pediatre pot proporcionar fàcilment”, va dir el doctor Houtrow. Altres vegades, el metge haurà de proporcionar una carta de necessitat mèdica, en què tant l’O.T. i el pediatre expliquen per què el nen ho requereix.

La teràpia en línia permet als pares participar en les sessions i obtenir noves idees per a les activitats. Rachel Winer Sticklin, de 40 anys, consultora de comunicació a Olney, Md., diu que el seu fill Sam, de 6 anys, rep setmanalment O.T. des de preescolar, i va passar a sessions virtuals el passat mes de març. El passat mes de juny, Sam va fer la seva pròpia targeta del Dia del Pare amb l’entrenament del seu terapeuta. “Va ser capaç de dibuixar, tallar i enganxar amb una mínima assistència, cosa que suposa un gran progrés per a ell”, va dir. “No és on hauria estat si encara estigués a l’escola i assistís a sessions setmanals presencials, però definitivament no està annat cap enrere”. Lisa Dahlstrom recentment va fer que Levi avalués el seu sistema escolar local per veure si es qualifica per l’O.T. serveis. Mentre espera els resultats, ha estat treballant amb ell en les seves estratègies bàsiques. Té problemes per dibuixar línies rectes, per la qual cosa li fa pràctiques amb llibres de traça de dinosaures i col·loca Cheerios en línia recta. “Vull que es diverteixi amb ell i no es frustri fins al punt que ell es negui”, va dir. “Però cada dia que no és a l’escola, el buit s’amplia”.

Article original: https://www.nytimes.com/2020/08/21/parenting/occupational-therapy-coronavirus.html?fbclid=IwAR152pMdZJPjCvt96hMcZv4FipEMpa_PpFC1Al9gB2IQrKbXnzveLRlRpOQ

Scroll to top